Vegansk ansiktsmaling og ansiktsmaling fri for PEG-75 (lanolin)

Jeg har den siste tiden fått et par spørsmål vedr ansiktsmaling for både veganere og vegetarianere og legger derfor en redigert utgave av et mailsvar på mail til en kunde nylig. Jeg skriver redigert, fordi jeg har fått nye interessante opplysninger ikveld om ett av stoffene i noen av merkene man må være obs på. Stoffet heter PEG-75 og er lanolin.
Hvis du leser dette på baksiden av en boks så er det ikke vegansk!

Vi har desverre ikke noe bra utvalg av ansiktsmaling i Norge, etter min personlige mening og mitt bruk, men jeg de fleste jeg har er faktisk veganske og som forelder er det bare å spørre meg dersom du ønsker å booke meg til en bursdag, jeg kan selvsagt ordne vegansk ansiktsmaling. Jeg er glad for at jeg fikk dette spørsmålet idag, det er et tema som er blitt mer aktuelt i Norge den senere tid.
Jeg kommer selv til å bestille hele serien fra Ruby Red for de ønsker å være HELT 100% sikre. Høres det bra ut ? 🙂

Fra min egen leverandør: «Ruby Red, Cameleon, Global Body Art and Kryvaline are the only vegan friendly face paints. Ruby Red er den som er mest kjent og populær i USA og blir også produsert i USA. For spørsmål, se denne bloggen av Santiago Massano:
http://blog.jestpaint.com/2014/09/vegan-face-paint.html?m=1
Engelskspråklig  men veldig bra skrevet.

Jeg fikk også følgende svar fra Gary Cole, produsenten av Ruby Red:
*
Ruby Red Paints, made in the USA is vegan for all of the normal, pearl and metallic colors. No animal ingredients used (yes, no lanolin that comes from sheep). Ruby Red paints also does not do testing on animals. You asked specifically about Snazaroo. It has PEG-75 which is a lanolin which makes it not vegan. Google about the allergic or safety issues on lanolin.*

Det er lanolinet (fett i saue-ulla) i noen som er et produktet fra dyr. Noen inneholder små mengder av det, i merket Snazaroo som kan fåes i Norge, men det står på baksiden av boksen. Du kan også få en full oversikt fra Snazaroo hvis du kontakter dem, om du er i tvil om noe.
På de minste barna (jeg har aldergrense på 2 år grunnet forsikringen) bruker jeg andre farger enn svart Snazaroo som jeg vet har lanolin i seg til outlining, det ser penere ut på den sarte huden også. Alle de andre ingrediensene er veganske ifølge det jeg fikk , så det er lanolin og PEG-75 du må unngå.
Hvis du leser PEG-75 eller lanolin på baksiden av en boks så er det ikke vegansk!
Faktisk er det svart Snazaroo det eneste jeg har igjen fra dette merket, jeg foretrekker andre merker idag etter at jeg byttet leverandør.
Det er som sagt dårlig utvalg i Norge (igjen: etter min mening) og de fleste jeg kjenner importerer. (Husk at jeg bor på Sørlandet og ikke kjenner alle ansiktsmalere i Norge)
Jeg må uansett importere nesten alt jeg har fra USA fra en seriøs leverandør, så dette er dyrt både mht til toll, moms, postens gebyrer etc. Veldig dyrt. Men sånn er det bare, og jeg er sikker på å få gode produkter 🙂 jeg har aldri hatt problemer.
OBS OBS OBS: Husk å ikke bruke våtservietter til barn med lanolin, det er det mange som ikke tenker på 😉 Da tenker jeg på våtservietterment til en «den andre enden av barnet 😉 Les på baksiden av pakken!
Bruk kosmetiske wipes istedet. Dyrt men verd det. Det leser nøye på wipes jeg kjøper, og siden jeg er allergiker selv, jepp, det visste nok ingen, så MÅ jeg være forsiktig og vite hv alt inneholder. Ingen lanolin for meg takk. Jeg får eksem av det.
 
Kan ellers si at jeg etter 10 år aldri har hatt et problem med hverken allergi, reaksjoner eller lignende da jeg supernøye på hygiene: alle barn får en ny svamp (vasker alle svampene på kokevask etter jobb) og både lokk, bokser, speil, duker, håndkle og ALT utstyr blir vasket etter grundig etter hvert event. Ja det er  mye arbeid men for meg som profesjonell er dette svært viktig.
Les gjerne bloggen min og søk på hygiene.

Hygiene er superviktig når man jobber med ansiktsmaling ! Jeg kom hjem ikveld lørdag etter en hel helg med ansiktsmaling og brukte 2,5 timer på å vaske ALT. Jeg skal nemlig på oppdrag igjen imorgen og da er det godt å vite at alt er rent og ryddig og ordentlig. Ansiktsmalingen står også uten lokk opp ned på kaffefilter og alle lokk ligger nyvasket på et håndkle, så kjøkkenet ser noe vilt ut ikveld 😉

Jeg får ofte barn i køen som allerede er malt eller ha rester av tusj i ansiktet, men da må jeg desverre be de vaske seg med såpe og vann før jeg maler dem, da jeg ikke aner hva som er blitt brukt og jeg vil ikke risikere en allergisk reaksjon i tilfelle det som er blitt brukt før inneholder noe kjemikalier jeg ikke vet om. Jeg må som ansiktsmaler ha full oversikt over hva JEG putter på barnas hud. Ja det høres strengt ut men jeg hører at foreldrene er veldig fornøyde med at jeg passer på 🙂
Et lite råd til slutt: sjekk alltid huden nøye. Dette er det allerførste jeg gjør de første sekundene jeg ser barnet sette seg  stolen. Dette er en rutine jeg har innarbeidet og folk legger neppe merke til at jeg sjekker huden mens jeg sier hei og stryker håret vekk fra pannen:)
For eks: Vorter skal ikke males over hvis de blør eller er veldig mange, heller ikke munnsår, eksem eller sårskorper da dette kan gi en betennelse i huden, vegansk eller ikke.
Vær obs på tørr hud og sjekk om barna har solkrem på, da dette kan gi reaksjoner siden solkremer som regel ikke er veganske og også kan inneholde kjemikalier. Bare et tips 🙂
Jeg har ved flere anledninger rådført med meg lege da jeg har sett en hudsykdom og siden jeg var usikker ga jeg barna klistremerker. Legen berømmet meg for å ha vært forsiktig for det viste seg å være en svært smittsom sykdom. Jeg kan skrive under på at jeg har lært mye de 10 årene jeg har malt og er takknemlig for gode kontakter både hos leger og leverandører og kolleger som kan svare meg på spørsmål.Jeg ville heller aldri kjøpt noe umerket på nettet, det er desverre nye snusk der vedr ansiktsmaling, kjøp alltid fra en ordentlig butikk.
Håper dette hjalp.
hilsen Linda 🙂
Helt til slutt vil jeg gjerne nevne en veldig viktig ting: vi ansiktsmalere kan ikke vite om et barn i køen for eks har sykdom vi enda ikke kan se på huden, så det er foreldrenes ansvar å passe på å ikke ta barn med på events hvor de skal være tett samlet med andre barn og være en evt smittekilde.
prinsesse

prinsesse