Har du hørt om Konmari? Og har du noen gang tenkt hvor deilig det ville være å ha et ryddig kontor (og hjem) hvor alt har sin plass og du slipper å bruke masse tid til rydde og lete etter ting ? Hva ville du sagt om jeg sa det er mulig? Du ville sikkert sagt det samme jeg sa da jeg fikk vite om den japanske spirituelle ryddemetoden Konmari. Haha særlig, tenkte jeg, enda en av disse selvhjelpsbøkene hvor man må kjøpe massevis av oppbevaringsbokser, endevende hele huset og så går det 2 uker og alt er ved det samme. Neitakk fnyste jeg skeptisk. Helt til en venninne sendte meg boken. Jeg slukte boken på en kveld, og har siden lest den fem ganger. Og skjønte at her er det jeg har lett etter, noe som faktisk gir resultater. For det handler nemlig ikke om å kaste, men om å beholde! BEHOLDE!

Nå lurer du sikkert på hva som er poenget med en ryddebok som handler om å beholde ting ? Og så lurer du sikkert på hva i all verden dette har med ansiktsmaling å gjøre ?
Masse! For driver man med profesjonell ansiktsmaling så har man MYE utstyr og et rom i huset/leiligheten hvor alt dette skal oppbevares. Og dette rommet skal være velorganisert og ryddig og alt skal være lett å finne når jeg skal pakke til et arrangement, enten det er bursdag, festival, halloween eller annet. Det skal være gøy å ha det ryddig og pent rundt seg 🙂

Og her kommer vi til selve kjernen av hva Konmari er: Konmari er veldig kort forklart en spirituell rydde- og organiseringsmetode som handler om å beholde det som gir deg glede. Det som ikke gir deg glede kvitter du deg med. Enkelt og greitt. Og nei, du trenger ikke gå i flagrende gevanter eller spille spirituell musikk for å «konmarifisere» kontoret 😉

Detaljene kan du lese i boka, men cluet er at du skal kjenne etter om hver gjenstand du eier gir deg glede. Nå kan du selvsagt ikke holde en sofa i hånden, men da holder du hånden på møbelet det måtte være og kjenner etter hva du føler. I boken som kun finnes på engelsk og japansk foreløpig, skriver Marie Kondo om «keep what sparks joy».
Å organisere hjemmet ditt på denne måten gjør det lettere for livsenergien Chi å flyte fritt fordi alle negative energier er borte etter at du er ferdig med prosessen.

Jeg startet med friskt mot. Ikke at jeg er særlig rotete, men mitt problem har vært å kvitte meg med ting fordi jeg 1. kanskje kunne få bruk for dem, og 2. det føltes vanskelig å kaste ting som hadde kostet mye.

For meg har det blitt mye oppbevaring av ting man kanskje muligens kunne få bruk for. Faktisk hadde jeg 15 store oppbevaringsbokser jeg ikke hadde åpnet siden jeg flyttet for 7 år siden. Idag eier jeg kun ting som gir meg glede 🙂

For noen kan det være rart og litt vanskelig å vite hvilken følelse man skal kjenne. Er du i tvil så begynn med å holde klesplagg i hånden som du vet du er glad i, hold dem noen sekunder, se på dem og kjenn etter hva de betyr for deg. Gir de deg glede? Kjenner du den følelsen i hjertet som minner om de vare vingeslagene til en sommerfugl? Prøv så med noen plagg du vet du ikke liker. Merk forskjellen. Du kjenner ingenting? Gratulerer, du vet du hva «to spark joy» betyr. Og du er klar for selve konmari prosessen !

Konmari er ikke en enkel rydde og kaste-metode, men også en følelsesmessig prosess som hver enkelt må ta i sitt eget tempo. Men det er verd det og du vil takke deg selv etterpå når du ser resultatet. For ikke bare vil konmari gi deg et ryddig hjem hvor du omgir deg med de tingene du er glad i, Konmari vil også forandre livet ditt fordi du kvitter deg med dårlige energier. Konmari har ingenting med minimalisme å gjøre men om å beholde det som gir deg glede. Når du gir bort ting du ikke lenger trenger til andre som trenger dem, og kaster ting du egentlig hverken vil ha eller trenger, vil du se at du på nesten magisk vis tiltrekker deg det du virkelig ønsker i livet.

For den egentlige magien skjer nemlig ETTER at du har ryddet ferdig! Du kan bare GLEDE deg!

Jeg anbefaler alle å lese boken først ! Det er først når du har lest boken at du vil forstå den spirituelle biten av Konmari. Å bare sette igang og kaste ut ting uten å følge metoden vil bare medføre at du blir skuffet, ikke føler du kommer noen vei og gir opp. Å rydde uten å kjenne etter hvilke ting som gir deg glede er ikke Konmari. Mange tror at det å rydde rom for rom er det beste, men hjelper det? Nei, etter kort tid er alt ved det samme. Konmarimetoden betyr at man sorterer etter kategori, ikke etter rom. Glem alle velmente råd og tips du har lest, hørt eller lært!

Konmari kan virke overveldende før du har lest boken men når du begynner å se resultatene vil du ikke se deg tilbake. Og det beste er : du trenger aldri ha en storopprydding igjen, for alt har sin plass!

Grunnprinsippene er enkle å følge og kort forklart av fem trinn. Dette er ingen konkurranse. Du tar alt i ditt eget tempo. Det allerførste som skal gjøres er å samle ALT tøy i hele huset på ETT sted. Rydd bort møbler og bruk gjerne hele gulvet i ett rom i huset. Ja det vil se helt vilt ut noen dager, men ikke gi opp. Sorter klærne i hauger på gulvet, som topper, bukser, varme gensere, Tshirts, jakker, sokker, og undertøy. Har du flere medlemmer i husholdningen tar hvert medlem sin egen sortering. For små barn kan de voksne rydde klærne men la de små få velge lekene. Så setter du igang med å holde hvert plagg i hånden og kjenne om det gir deg glede. Alt du trenger å vite finner du i boka.

Kategorien klær med sine subkategorier, er det som nok tar mest tid for de fleste som gjør konmarimetoden. For undertegnede tok kategorien klær 4 uker. Jeg må innrømme at jeg ikke ante at jeg hadde så mye klær! Det var et sjokk. Jeg lærte mye om meg selv under denne ryddeprosessen; deriblant at man ikke behøver 180 (!) sjal som jeg fant i skuffer og skap. Jeg har sendt avgårde haugevis med klær til insamlingsprosjekter og levert til Fretex.

Etter klær er det bøkenes tur. Denne kategorien var enkel for meg da jeg ikke har så mange bøker og allerede hadde kvittet meg med mye etter flytting. Jeg har ett bokskap med de bøkene jeg ønsker å beholde. Når bøker er gått gjennom er det flere kategorier, og ett av dem som jeg ønsker å nevne og som er vanskeligst følelsesmessig er å gå gjennom alle papirer og bilder. Jeg har idag alle viktige papirer i en perm, i motsetning til to kasser jeg hadde før. Jeg har også laget digitale kopier av viktige papirer som jeg har i en mappe på macen; selvsagt med to backup: en LaCie disk på 1 terrabyte pluss lagring på Jottacloud: https://www.jottacloud.com/nb/

Papirbildene jeg hadde samlet i flere skoesker tok meg noen helger å gå gjennom. Jeg beholdt de som betyr noe for meg. Jeg ryddet og organiserte også alle filer og bilder på macen, og har laget mapper med underkategorier. Selvsagt med backup.

Helt til slutt laget jeg en «skattekiste» med barndomsminner, noen klær, familiebilder, leker, min første bamse og dukke, en vannmugge min far kjøpte til meg da jeg flyttet på min første hybel, postkort og annet som betyr noe spesielt for meg. Til dette har jeg en 70 liters oppbevaringsboks. Jeg må innrømme at jeg felte noen tårer da jeg gikk gjennom denne delen av prosessen. Men det var gode tårer, mange minner som strømmet på. Jeg mistet min far i ung alder så å gå gjennom minner og bilder var emosjonelt. Marie Kondo anbefaler at jeg man lager seg en slik skattekiste med gode minner, og er det flere i familien, lag en boks til hver. Og bruk den tiden du trenger 🙂

Under hele denne ryddeprosesen trengte jeg ikke kjøpe en eneste oppbevaringsboks, tvert imot, jeg fikk 10 til overs etterhvert som jeg kvittet meg med ting jeg ikke lenger trengte!

Man kan nok bli motløs under selve prosessen, særlig fordi man går gjennom en del følelsesmessige prosesser når man rydder i gamle minner. Men hold ut. Marie Kondo sier det slik:

-De fleste som sier de ikke kan gjennomføre dette har bestemt seg på forhånd at «nei dette klarer jeg ikke, jeg har prøvd alle tips og likevel ser det like rotete ut hjemme hos oss. Jeg/vi bare «er» sånn.»

Ja, konmari er hardt arbeid og er man ikke villig til å gi slipp på gamle vaner så blir det vanskelig. For det er det det handler om. Å gi slipp på gamle tankesett og vaner og erstatte det med nye. Marie Kondo sier at dersom man omgir seg med rot og ting man ikke liker, hjelper det lite å ha krystaller, leende buddhafigurer, røkelse og sildrende fengshui-fontener i huset. Rot og kaos skaper nemlig negative energier som stenger for livsenergien Chi i hjemmet ditt.

Når selve prosessen er over blir hverdagen enklere fordi man slipper å lete etter ting, og det tar kortere tid å gjøre rent hjemme. Konmari passer for alle, også barnefamilier.

Noe av det jeg liker med konmari er at alt i huset skal ha sin plass. Behandle dine eiendeler med respekt og takk dem 🙂

Idag har jeg et ryddig og oversiktlig hjemmekontor til alle malesakene mine. Jeg trenger ikke lete etter en eneste ting i hele huset; alt har sin plass. Og det føles bra !

En nyttig erfaring etter å ha vært gjennom hele konmari-prosessen er at jeg har sluttet å shoppe ting på impuls men kjøper kun det jeg virkelig trenger. Og så begynner man å legge merke til de små og store miraklene som plutselig dukker opp! Det er som om all negativ energi er feid ut og man tiltrekker seg plutselig alle ting man virkelig ønsker seg. Det er magisk. Plutselig dukker det opp nye muligheter, uventede penger og gaver, en jakke man lenge har ønsket seg er plutselig halv pris, nye dører åpner seg og livet faller mer på plass. Drømmer blir virkelighet 😉 Jeg vet det er sant for jeg har erfart det selv, på samme måte som Marie Kondo, og Konmari har blitt en livsstil for meg.  Så hva venter du på 😉

*Keep only those things that speak to your heart*
Marie Kondo

Boken kan bestilles på nettet eller hos bokhandleren.
ISBN 978-1-60774-730-7
The life-changing magic of tidying up
Marie Kondo

stol med batikktrekk

stolen har batikktrekk med sløyfebånd i knallrosa

ansiktsmaling

alt har sin plass på hjemmekontoret

batikkforkle apron

også ansiktsmaleforklet har sin faste plass. Jeg har to som er laget til meg av en venninne i USA 🙂